Fudbal

“Sokoli” spremni za duel sa Belgijom

foto: FSCG

Fudbaleri Crne Gore igraće večeras na stadionu “Kralj Boduen” prijateljski meč sa Belgijom.

“Sokole” u Briselu očekuje duel sa jednom od najboljih svjetskih selekcija, trenutno trećeplasiranom na FIFA rang listi. Ipak, to ne znači da će selektor Robert Prosinečki odstupiti od svojih zamisli.

“Nećemo mijenjati formaciju ni u jednom trenutku. Igraćemo u sistemu 4-2-3-1. Marko Vešović nije igrao finale Kupa Azerbejdžana s Karabagom, tako da je svjež i može da igra. Marko Janković je, s druge strane, imao veliku minutažu u tom meču, tako da ćemo njega poštedjeti. Nećemo se braniti, probaćemo da napravimo nešto ka naprijed. Moje razmišljanje je da Crna Gora može da da se nadigrava i vjerujem da ćemo se pokazati u najboljem svjetlu”, rekao je Prosinečki na konferenciji za novinare.

Prosinečki ne može da računa na nekoliko standardnih igrača. U sjutrašnjem meču neće biti Stefana Savića, Adama Marušića, Milana Mijatovića, Marka Tućija…

“Igramo sa rivalom koji je jedan od pretendenata za titulu na Evropskom prvenstvu. Super su ove utakmice, zadovoljni smo što možemo da igramo s ovakvim rivalom, momci će sigurno dati sve od sebe. Radili smo dobro, atmosfera je odlična”, dodao je Prosinečki.

Selektor je ponovio da je Crnoj Gori imperativ da bude spremna za septembarski start UEFA Lige nacija.

“Kad smo u martu odlazili u Antaliju, rekao sam da rezultat nije najvažniji rezultat, već da se upoznamo i napravimo dobru atmosferu, da se igrači naviknu na novi sistem igre i da probamo da igramo jer imamo igrače koji to mogu da iznesu. Najvažnije mi je da dobro izgledamo, da se ne branimo sve vrijeme. Gledao sam mečeve Belgije, mogu svakog da pobijede jer imaju toliko kvalitetnih igrača koji mogu da naprave razliku. Daćemo sve od sebe za dobar rezultat, kao i protiv Gruzije za četiri dana, takođe učesnika Eura. Spremamo se za septembar i mečeve s Islandom i Velsom, važno nam je sada da pružimo maksimum, a tek onda dolazi naš najvažniji zadatak”, istakao je Prosinečki.

I kapiten Stevan Jovetić je zadovoljan što je naredni rival tako kvalitetna reprezentacija.

“Veoma su jak tim, jedan od najjačih u Evropi. Drago mi je što ćemo odigrati ovakvu utakmicu. Sigurno neće biti lako, rekao sam već da igramo protiv jedne od najboljih selekcija na svijetu. Ali, spremni smo za to, nijesmo imali mnogo prijateljskih mečeva s ekipama ovakvog renomea. To je motiv više, šansa da vidimo gdje smo”, objasnio je Jovetić.

Kapiten je na ovo okupljanje stigao sa osvojenim trofejom UEFA Lige konferencija u dresu Fiorentine. Iskusni ofanzivac nije htio puno da priča o pojedinačnom kvalitetu Belgije.

“Ne bih govorio o imenima i bilo koga izdvajao, svi su opasni, kolektivno su jaki. Moramo biti pravi i pružiti maksimum”, kazao je Jovetić.

Večerašnji meč na stadionu “Kralj Boduen” sudiće četvorka iz Švedske, koju predvodi Kristofer Klarson. Asistiraće mu Mikael Halin i Markus Lundgren, dok će ulogu četvrtog sudije obavljati Granit Maćedonci.

Send this to a friend