Košarka

Ivanović za CdM: Shvatio sam da moji planovi i maštanja ne znače mnogo

Nikola Ivanović je prošle sezone u dresu Mega Leksa bio jedan od najboljih igrača regionalne ABA lige, a svojim odličnim partijama skrenuo je pažnju mnogih evropskih klubova. Potpisao je za AEK, obavezao na trogodišnju saradnju sa renomiranim grčkim klubom, a očekivanja su bila velika. Ipak, talentovani plejmejker nije pronašao kontinuitet dobrih igara, pa je morao na pozajmicu – odlučio se za italijansku Orlandinu, čije će boje braniti do kraja tekuće sezone.

Ispostavilo se da je napravio dobar potez. Dobio je pravu šansu kod trenera Đenara Di Karla, a uzvratio na najbolji mogući način. Na četiri odigrane ligaške utakmice, Ivanović je prosječno bilježio 15.8 poena, uz 4.3 asistencije. Dva puta je bio član idealne petorke kola.

“Zasad sve ide dobro. Uspio sam na početku da kod svih steknem povjerenje i dobro se osjećam zbog toga. Igra se košarka na način koji mi odgovara, tako da sam zadovoljan trenutnim stanjem”, priznaje 23-godišnji Podgoričanin za CdM.

Orlandina je trenutno na diobi šestog mjesta u italijanskoj Seriji A sa učinkom 10-9. Dominira Armani Milano, evroligaški klub, dok je kvalitet ostalih ekipa praktično ujednačen.

“Liga je poprilično napadačka. Većina timova se opredijelila za Amerikance. Igra se dosta brzo i na mnogo posjeda. Za koš više. Nije to Italija kakva je bila prije nekoliko godina, ali i dalje je dobra liga, sale su uvijek pune i medijski je uvijek ispraćeno”, rekao je on.

Za Orlandinu igra nekoliko košarkaša sa ovih prostora, pa su tu srpski internacionalci Milenko Tepić i Vojislav Stojanović, kao i dvojica hrvatskih košarkaša – Sandro Nicević i Mario Delaš.

“Lakše mi je što su oni tu. Često smo zajedno i na početku su mi dosta pomogli da se prilagodim”, kaže Ivanović.

Početak obećava, ali…

“Trenutno ne mogu da pravim neke planove. Jednostavno nemam predstavu šta sve može da se izdešava u međuvremenu, ali u Italiji je vrlo lijepo igrati”, naglasio je on.

Kapo d’Orlando je gradić na Siciliji. Klub je osnovan 1978. godine, ali značajnijih uspjeha nema.

“Rekli su mi da je jug i Sicilija totalno drugačije mjesto od ostatka Italije i uvjerio sam se u to. Ljudi su vrlo srdačni, puni poštovanja. Mali je grad, nema neke velike presije, lijepo vrijeme uvijek. Prija mi, iskreno”, kaže Nikola.

U Atini nije bilo previše bajkovito za Ivanovića. U žuto-crnom dresu nije uspio da se nametne.

“Nisam imao polusezonu u AEK-u kakvu sam očekivao i želio. Nisam se snašao kako treba zbog mnogo faktora, ali najviše mojom greškom”, priznaje on.

Trener grčkog kluba je Slovenac Jure Zdovc. Poznat je po svom žestokom temperamentu, a na našu opasku da ponekad djeluje “prenapadno”, Nikola se nasmijao…

“Na terenu i na TV-u tako izgleda, ali je nevjerovatno smiren i opušten van parketa. Ima veliko košarkaško znanje i obraća veliku pažnju na detalje”, kaže on.

Ivanovića u drugoj polovini ove godine očekuju i reprezentativne obaveze. Crna Gora je učesnik Eurobasketa, gdje će u grupnoj fazi za rivale imati Španiju, Hrvatsku, Češku, Mađarsku i domaćina Rumuniju.

“Mislim da prvi krug možemo da prođemo bez previše muke. Nakon toga, sve je moguće”, smatra on.

Nikola je čvrsto na zemlji. Svjestan je da ništa ne dolazi preko noći I spreman je da se bori za svoje mjesto pod zvijezdama.

“Shvatio sam da moji planovi i maštanja ne znače mnogo. Sve što želim da ostvarim počinje od velikog i jakog rada. Tek onda nešto dobro može da se desi”, zaljučio je Ivanović.

Send this to a friend