Ostali sportovi

Duloviću i muškom kata timu najsjajnija odličja

Crnogorski karatisti drugog takmičarskog dana seniorskog prvenstva Balkana u Čačku osvojili su šest medalja – dvije zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu.

Zlatna odličja osvojili su Nenad Dulović i muški kata tim, srebrni su bili muški i ženski timovi u borbama i ženski tim u katama.

Karate reprezentacija Balkansko prvenstvo završila je sa ukupno 13 medalja – dvije zlatne, osam srebrnih i tri bronzane, što je najbolji rezultat crnogorskih seniora na tom takmičenju.

Dulović je u finalnom meču kategorije do 60 kilograma pobijedio Makedonca Gorana Nikolovskog 3:0.

Član podgoričkog kluba Omladinac na putu do finala ubjedljivo je slavio protiv Aljbiona Idizija iz Makedonije 8:0, Rumuna Irinela Barbua 8:0, Ejupa Gulera iz Turske 2:0 i u polufinalu Emila Pavlova iz Makedonije.

Dulović je prošlog mjeseca bio srebrni na Evropskom prvenstvu u Sofiji, u konkurenciji mlađih seniora.

„Potrudio sam se i dao svoj maksimum. Drago mi je što sam osvojio zlato i napravio dobru uvertiru pred seniorsko Evropsko prvenstvo. Nadam se da ću se i tamo predstaviti na najbolji način i konkurisati za jednu od medalja“, kazao je Dulović agenciji MINA.

Muški kata tim, u sastavu Mijat Vojvodić, Srđan Vuković i Vladimir Mijač, do zlatnog odličja došao je pobjedom u finalu protiv Turske 5:0.

U prvom kolu slavili su protiv Srbije 5:0, dok su u polufinalu eliminisali favorizovani hrvatski sastav 5:0.

„Zlatna medalja rezultatski djeluje kao iznenađenje, jer su hrvatski i turski timovi osvajači medalja sa velikih međunarodnih takmičenja. Vjerovao sam u momke jer znam koliko vrijede i mogu. Okupili smo ono najbolje što imamo“, kazao je selektor seniora u katama Jugoslav Bukilić.

Ženski tim, u sastavu Biserka Radulović, Jovana Marić i Mia Roganović, slavio je na startu protiv Hrvatske 3:2, dok je Bosna i Hercegovina predala polufinalnu borbu.

U finalu protiv Turske crnogorske katašice poražene su 3:2.

„Raduje i srebro ženskog tima. Imamo mlade timove, u kojima su tri juniora i jedan mlađi senior. Potvrda da u budućnosti i u katama možemo biti konkurentni na svim međunarodnim takmičenjima“, kazao je Bukilić.

Ženski tim u borbama, u sastavu Marina Raković, Jelena Maksimović, Dragana Konjević i Ana Drašković, u finalu poražen je od Srbije 2:1.

Crnogorski tim pobijedio je na startu Hrvatsku 2:1, a u polufinalu Tursku 2:1.

Selektor ženskog tima u borbama Žarko Raković kazao je da je zadovoljan nastupom, ali ne i suđenjem u finalu.

„Izgubili smo, iako smo bili bolji. Sudije su nas drastično oštetile, ne samo u ekipnom takmičenju. Uzeli su nam bar još dvije zlatne medalje. Balkansko prvenstvo nam je poslužilo kao priprema za Evropsko prvenstvo i siguran sam da ćemo u Turskoj biti pravi“, kazao je Raković.

Muški tim, u sastavu Luka Ivanović, Nemanja Brešanac, Vladimir Jović, Nikola Malović, Filip Vujadinović, Almir Cecunjanin i Ljubiša Mihailović, u finalu izgubio je od Hrvatske 4:0.

Crnogorski karatisti u prvom kolu bili su ubjedljivi protiv Bugarske 4:1, dok su u uzbudljivom meču za finale velikom preokretom uspjeli da pobijede favorizovanu Tursku 3:2.

„Prošli smo odlično, bolje nego što sam se nadao. Zlatna medalja Dulovića, srebro Cecunjanina i ekipe i bronza Tadića je pokazatelj da ovi momci mogu, ali da bi se u budućnosti moglo očekivati više potrebna su mnogo veća ulaganja. Sa skromnim sredstvima i radom možemo biti prezadovoljni postignutim. Deset finala za malu Crnu Goru je sjajan uspjeh“, kazao je selektor seniora u borbama Slavenko Bajić.

On je pohvalio Dulovića, navodeći da takmičar OMladinca izrasta u sjajnog borca.

„Dokazao se u mlađim seniorima. Ne opterećujem ga rezultatima u seniorskoj konkurenciji, ali siguran sam da može iznenaditi već u Turskoj. Svakog može da pobijedi. Trenutno je naš najbolji borac“, kazao je Bajić.

Drašković je u meču za bronzanu medalju u kategoriji do 55 kilograma pobijedila Taliju Pekmezoglu 3:1.

Ona je na startu izgubila od Dajane Crnoglavac iz Bosne i Hercegovine (3:3) zbog pravila da se kod neriješenog rezultata pobjeda dodjeljuje rivalu koji je prvi osvojio poen.

U repesažu bila je ubjedljiva protiv Arslane Mihrikn iz Turske (8:0) i izborila meč za medalju.

Srebrne medalje juče su osvojili Marina Raković (do 68), Dragana Konjević (preko 68), Jelena Maksimović (do 61), Almir Cecunjanin (preko 84) i Mijat Vojvodić u katama, dok su bronzani bili Biserka Radulović u katama i Arsenije Tadijić (do 67).

Šampionat u Čačku okupio je 302 takmičara iz 11 država, a crnogorski takmičari u ukupnom plasmanu završili su kao trećeplasirani.

Send this to a friend