Ostali sportovi

Kraft pokorio Planicu i osvojio Kristalni globus

Austrijski ski skakač Štefan Kraft kompletirao je sjajnu sezonu osvajanjem Kristalnog globusa.

Kraft je trofej obezbijedio na Planici, i to pošto je druga serija posljednjih letova sezone otkazana zbog jakog vjetra. Austrijanac je trijumfovao na posljednjoj rundi elitnog takmičenja i tako upisao osmu pobjedu u posljednja tri mjeseca, a 12. u karijeri.

Tokom sezone, Kraft je osvojio i dvije titule svjetskog šampiona i postavio novi svjetski rekord koji sada iznosi 253,5 metra. Jedino nije osvojio trofej na turneji Četiri skakaonice, koji je otišao u ruke njegovog glavnog rivala u Svjetskom kupu Kamila Štoha.

23-godišnji Kraft je u borbi za Kristalni globus pobijedio Poljaka za 141 bod. Na tronu je naslijedio Slovenca Petera Prevca.

https://www.youtube.com/watch?v=G25ajSlDxNI

Na posljednjim letovima sezone, Kraft je slavio sa 244,3 boda, zahvaljujući letu od 250 metara, ispred Andreasa Velingera iz Njemačke i Japanca Norijakija Kasaija.

Po dužini leta, Austrijancu je jedino parirao Njemac Markus Ajsenbihler, koji je zbog manje kompenzacije morao da se zadovolji četvrtim mjestom.

Štoh je bio peti, ispred Petera Prevca, Roberta Johansona i još jednog Slovenca Jurija Tepeša. Najbolju desetoricu kompletirali su norveški skakači Johan Andre Forfang i Anders Fanemel.

Send this to a friend